De aanplantactie
2011 Is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Stichting Probos is daarom samen Total Timber BV, de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT), de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en Staatsbosbeheer een aanplantactie gestart om de aanplant te stimuleren van inheemse boom- en struiksoorten die zeldzaam zijn geworden in het Nederlandse bos.


De actie is eind 2010 gestart samen met Total Timber, een in Everdingen gevestigde houtimporteur. Total Timber heeft in het Internationaal jaar van de Bossen een vast bedrag afgedragen voor elke kubieke meter duurzaam geproduceerd (FSC- en/of PEFC-gecertificeerd) hout die zij hebben verkocht. De branche-organisaties voor de houthandel en timmerindustrie, VVNH en NBvT, hebben zich hierbij aangesloten en hebben een donatie gedaan vanuit de gezamenlijke campagne ‘Bewust met hout’. Deze campagne is opgezet om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout in Nederland tot norm te maken (www.bewustmethout.nl). Staatsbosbeheer ondersteunt de actie door zorg te dragen voor het transport van het plantsoen.

Het plantsoen
Inheemse boom- en struiksoorten spelen een belangrijke rol voor de biodiversiteit in het Nederlandse bos. Een behoorlijk aantal is helaas zeldzaam geworden. Deze zeldzame soorten brengen niet alleen meer variatie in het bos, maar spelen met bijvoorbeeld hun goed verterend strooisel en/of bloei een cruciale rol in het ecologisch (beter!) functioneren van het Nederlandse bos.
De soorten die bestelt kunnen worden in het kader van de aanplantactie zijn: Tillia cordata (Winterlinde), Ulmus laevis (Fladderiep), Malus sylvestris (Wilde appel), Mespilus germanica (Mispel), Myrica gale (Gagel), Prunus avium (Zoete wilde kers), Populus nigra (Zwarte populier), Pyrus pyraster (Wilde peer), Rhamnus catharticus (Wegedoorn) en Rhamnus frangula (Vuilboom).

Stichting Probos hecht grote waarde aan het aanplanten van inheemse soorten op de juiste groeiplaats. Om deze reden moet de aanvrager opgeven op welke bodem de soorten aangeplant gaan worden. Het bestelformulier zal automatisch weergeven welke soorten geschikt zijn voor de opgegeven bodem. Daarnaast is er per soort informatie beschikbaar over de natuurlijke verspreiding in Nederland en de bijbehorende standplaatsfactoren. Het is aan de aanvrager van het plantsoen er zorg voor te dragen dat de juiste soort op de juiste plaats aangeplant wordt. Door op de soortnaam te klikken in het bestelformulier wordt meer informatie verkregen over de verspreiding van de soort en de groeiplaats.

De bestelling
Helaas is al het plantsoen al op, bestellen is niet meer mogelijk. De bestelling wordt verwerkt door Stichting Probos. De levering van het plantsoen zal worden uitgevoerd door Staatsbosbeheer, Probos heeft hier geen invloed op.

De voorwaarden

  • Het plantsoen kan alleen worden aangevraagd als het wordt aangeplant binnen bosverband of in de bosrand.
  • Het plantsoen wordt gratis ter beschikking gesteld.
  • Omdat er beperkt plantsoen beschikbaar is kan er een aanvrager maximaal 30 bundels (á 25 stuks) bestellen. Om logistieke redenen moet een bestelling minimaal uit 15 bundels bestaan.
  • Omdat er beperkt plantsoen beschikbaar is, zullen de bestellingen op basis van binnenkomst in behandeling worden genomen. Het kan dus voorkomen dat een bestelling verkleind moet worden of niet in behandeling kan worden genomen. In dat geval zal Stichting Probos de aanvrager hiervan op de hoogte stellen.
  • De levering van het plantsoen zal uitgevoerd worden door Staatsbosbeheer.
  • Het plantsoen kan tot 1 februari 2012 besteld worden.
  • Alleen volledig ingevulde bestelformulieren zullen in behandeling worden genomen.


Contact
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden m.b.t. de aanplantactie of het te bestellen plantsoen? Neem dan contact op met Stichting Probos: 0317-466555 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

foto overhandiging cheque
Annemieke Winterink en Mark van Benthem van Probos krijgen de cheque overhandigd van Edwin Klooster en John Buijs van Total Timber.

Resultaten

artikel:
in de pers:

Deze aanplantactie is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de volgende organisaties:
logos

Tags

label