Skip to main content

Onderzoek Bosbeheer Flevoland

04 april 2024

Bossen leveren een veelheid aan functies. Naast de intrinsieke waarden van bossen, zoals biodiversiteit, zijn bossen ook van belang voor klimaatadaptatie (verminderen van hittestress), CO2-vastlegging, waterberging, recreatie en leveren van producten zoals hout. In Nederland wordt in bosbeheer onderscheid gemaakt tussen natuurbos waar natuurlijke processen en biodiversiteit centraal staan en multifunctionele bossen waar natuurwaarden met andere functies gecombineerd worden. Binnen deze grove indeling kunnen accenten tussen en binnen bosgebieden verschillen, afhankelijk van de gekozen doelstelling voor het bos.

Vanuit bosbeheerders in de provincie Flevoland is de vraag ontstaan hoe zij de bossen middels beheer zo goed mogelijk al hun functies kunnen laten vervullen.

Middels data-analyse (NBI-, Woodstock/Syhi- en NDFF-data), literatuuronderzoek en interviews zullen we de volgende hoofdvraag en deelvragen beantwoorden:

Met welke (mix van) beheerstrategieën kunnen de Flevolander bossen optimaal voldoen aan de functies die de maatschappij (nu en in de toekomst) van het bos vraagt?

Subvragen zijn:
• Wat is de kenmerkendheid van de Flevolander bossen?
• In hoeverre zijn de factoren Natuurlijkheid, Verscheidenheid en Kenmerkendheid leidend in het beheer van natuurbossen en multifunctionele bossen?
• Waarin verschilt het beheer tussen natuurbos en multifunctioneel bos en effecten op het bos?
• Is er een verschil in vitaliteit tussen natuurbos en multifunctioneel bos?
• Hoeveel hectare natuurbos is er nodig voor een duurzame populatie van 80% van de kenmerkende bossoorten?
• Welke ‘best practices’ van beheer van natuurbos en multifunctioneel bos voor natuurwaarde kunnen geïdentificeerd worden?

Informatie

uitvoerder(s): Joyce Penninkhof, Gera op den Kelder, Robin Zwijgers en Sander Teeuwen (Stichting Probos), Penelope van Wijhe, Loes Kampherbeek, Bas Tinhout en Borbert de Groot (Bosgroep Midden Nederland)
opdrachtgever: Provincie Flevoland
periode van uitvoering: 2024