Skip to main content

Cultuurhistorie in de Groesbeekse bossen

11 april 2013

Dit jaar wordt veel aandacht besteed aan de cultuurhistorie van de bossen rondom Groesbeek. Op de landgoederen De Wolfsberg en Hooge Hoenderberg worden enkele historische elementen in ere hersteld.

Op woensdagmiddag 13 oktober 2010 vindt de feestelijke opening plaats van het de gerestaureerde Grot aan de voet van de Hooge Hoenderberg en enkele andere elementen, waaronder het Willemspark.

De middag begint om 14.30 uur met een ontvangst bij Hotel Restaurant De Wolfsberg. Na enkele korte presentaties volgt er een wandeling langs enkele opgeknapte elementen, zoals de Kromme beukenlaan, het Willemspark en de bezandingsgreppels. Deze wandeling eindigt bij de teruggeplaatste gedichtsteen en de gerestaureerde Grot, die worden onthuld door wethouder Theo Giesbers en Ivo van Stokkum, kleinzoon van de stichter van Landgoed Hooge Hoenderberg P.J.M. van Stokkum (1881-1964). De gerestaureerde elementen zullen vervolgens officieel worden ‘overgedragen’ aan Staatsbosbeheer.

Grot en gedichtsteen op Landgoed De Hooge Hoenderberg

De voormalige eigenaar van Landgoed De Hooge Hoenderberg, steenhandelaar P.J.M. Van Stokkum, liet in 1923 een drie meter hoge steen plaatsen met een gedicht erop bij de spoorwegovergang aan de voet van de Hoenderberg. Later werd achter deze steen een grot gemaakt. Bij de verkoop van het landgoed aan Natuurmonumenten (later overgedragen aan Staatsbosbeheer) is deze gedichtsteen verplaatst naar de Biesseltsebaan bij de ingang van het vakantiepark. Binnen dit project wordt de gedichtsteen weer teruggeplaatst en de grot gerestaureerd

Informatie

PDF versie van de uitnodiging bekijken


Dit project wordt uitgevoerd door Stichting Probos i.s.m. Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland, gemeente Groesbeek en Staatsbosbeheer. E20101015 logos