Skip to main content

Middagsymposium 'Economische dragers Zuid-Hollandse landgoederen en buitenplaatsen'

18 oktober 2015

Bijverdienen voor landgoederen en buitenplaatsen mogelijk, maar niet makkelijk
De instandhouding van landgoederen en buitenplaatsen, maar ook van bossen en natuurgebieden kost veel geld. Van oudsher spelen subsidies een belangrijke rol, maar door bezuinigingen zijn die sterk terug gelopen. Eigenaren en beheerders worden gestimuleerd om meer dan voorheen zelf de broek op te houden en naar nieuwe economische dragers te zoeken. Kosten noch moeite worden in deze zoektocht gespaard. Er zijn talloze succesverhalen te vertellen van innovatieve, ondernemende eigenaren en beheerders. Recent is een boek verschenen met meer dan driehonderd manieren om (meer) geld te verdienen op landgoederen en in natuurgebieden.


Ook in Zuid-Holland is de zoektocht naar nieuwe economische dragers gaande. Op 25 november werd op landgoed De Paauw in Wassenaar een symposium over dit onderwerp gehouden. Eigenaren en beheerders van landgoederen en buitenplaatsen, maar ook natuurbeheerders en ambtenaren van gemeente en provincie waren aanwezig. De vier presentaties waren bedoeld om te informeren en te inspireren, maar vormden ook de basis om discussies te voeren. Waar liggen de kansen in Zuid-Holland? Hoe moet je het aanpakken? Is het reëel wat er van ons verlangd wordt?

Er liggen kansen
De conclusies waren dat er voor sommige landgoederen en natuurgebieden kansen liggen. Maar dan moet het roer soms wel om. De houding zal veel meer creatief ondernemend moeten worden en het zakelijk instinct zal toe moeten nemen. Bezoekers moeten niet als lastposten of bezoekers worden gezien, maar als klant. Wat heb ik in de aanbieding waarvoor men de portemonnee wil trekken? Een grote zorg is wel de kostenefficiëntie van te ontwikkelen nieuwe economische dragers. Er werd geconstateerd dat de ontwikkeling van dergelijke producten en diensten veel geld kost en het rendement laag is. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij het ontwikkelen van nieuwe economische dragers.

Maar niet voor iedereen
Er liggen dus kansen als de randvoorwaarden gunstig zijn. Maar er werd geconcludeerd dat dit met name voor de kleinere bezittingen, en die zijn er veel in Zuid-Holland, moeilijker is om economische dragers te vinden. Wat kunnen die eigenaren aanbieden waar mensen voor bereid zijn te betalen? Is het dan wel reëel om te verwachten dat ze veel geld gaan inverdienen? Is het dan zo vreemd om de instandhouding van die landgoederen en buitenplaatsen te betalen vanuit de belasting? Vrijwel iedere belastingbetaler profiteert van landgoederen, buitenplaatsen en natuurgebieden en de overheadkosten van subsidies zijn relatief laag. Deze conclusie druist helemaal in tegen het huidige politieke klimaat, waarbij sterk wordt ingezet op de participatieve samenleving. Maar het is wel goed om kritisch te blijven, zeker als er vraagtekens worden gezet bij de haalbaarheid in sommige situaties. Door samen op te trekken kunnen eigenaren van landgoederen, buitenplaatsen en natuurgebieden op kostenefficiënte wijze kansen benutten zonder elkaar in de wielen te rijden. Daarnaast kunnen ze gezamenlijk beter duidelijk maken waar de maatschappelijke meerwaarde van hun bezittingen liggen.

Vervolg
Naast samenwerking tussen eigenaren van landgoederen, buitenplaatsen en natuurgebieden, liggen er ook kansen voor samenwerking met de sport- en gastvrijheidssector. Om dit op gang te brengen, wordt in januari een workshop georganiseerd waarbij deze sectoren worden uitgedaagd verbindingen te zoeken en nieuwe creatieve diensten en producten te bedenken en ontwikkelen. Daarnaast zal in april een praktijkgids gepresenteerd worden met concrete tips & tricks voor eigenaren van landgoederen en buitenplaatsen om nieuwe economische dragers te ontwikkelen.

Datum Woensdagmiddag 25 november
Doelgroep            Eigenaren en beheerders van buitenplaatsen en landgoederen in Zuid-Holland en beleidsmedewerkers van de Provincie Zuid-Holland.
Presentaties
 - Welkomstwoord
Jan Hoekema voorzitter erfgoedtafel Landgoederenzone en burgemeester gemeente Wassenaar
 - Presentatie ‘Leerpunten uit de pilot Landgoederen in Zuid-Holland
Patrick Jansen (directeur Stichting Probos)
 - Presentatie ‘Het buiten als verdienplaats? Van Beetsterzwaag tot Middachten, inspiratie vanuit de rentmeesterspraktijk
Age Fennema (rentmeester Middachten en mede-opsteller van de toekomstvisie landgoederen Beetsterzwaag)
 - Presentatie ‘Hoe behoudt De Paauw zijn veren; cultuurhistorische waarden als vertrekpunt voor toekomstgericht beheer’
Korneel Aschman (Adviseur groen erfgoed)
 - Presentatie  ‘Cultuurtoerisme en Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen: wat ons onderscheidt in Zuid-Holland, Nederland en in Europa
René Dessing (directeur stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen)
 - Afsluiting ‘Subsidies zijn zo gek nog niet
Patrick Jansen (directeur Stichting Probos)
   

Voor informatie kunt u contact opnemen met Joyce Penninkhof, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0317-466557.

Mede mogelijk gemaakt door

E20151025 logo wassenaar