Skip to main content

Bosberichten 2017- 2021

Wilt u ook op de hoogte blijven van de achtergronden binnen de bossector en de activiteiten van Stichting Probos?
Meld u dan aan voor onze digitale Bosberichten.

Kansen voor spontane bosontwikkeling

Bosuitbreiding in Nederland is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Met de landelijke Bossenstrategie ambieert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een toename van 10% van het bosareaal in 2030. Om dit te bereiken wordt er meestal gedacht aan het aanplanten van nieuwe bossen. Maar spontane bosuitbreiding is ook een van de gereedschappen waar gebruik van gemaakt kan worden. Wat is daarvoor nodig? In dit Bosbericht wordt ingegaan op deze vraag.

Meer leren over minder bekende houtsoorten

De afgelopen jaren heeft Stichting Probos, samen met haar partners, gewerkt aan de selectie, technisch onderzoek en de introductie van een aantal minder bekende houtsoorten uit Suriname. Het project had tot doel de business case van duurzaam bosbeheer in Suriname te verbeteren door een markt te creëren voor minder bekende houtsoorten en daarmee de economische waarde van deze bossen te verhogen. Tijdens de uitvoering van het project heeft Probos waardevolle lessen geleerd. In dit Bosbericht delen wij de belangrijkste.

Learning more about lesser known timber species

Together with its partners, Stichting Probos has been working on the selection, technical research and introduction of a number of lesser known timber species from Suriname. The project aimed to improve the business case for sustainable forest management in Suriname by creating a market for lesser known species and thus increase the economic value of the forest. During the implementation of the project, Probos learned valuable lessons. In this Forest Report (Probos’ article series ‘Bosberichten’) we share the most important ones.

Wat doen we met Nederlands hout?

Jaarlijks komt er in Nederland meer dan 3 miljoen m³ hout vrij bij het beheer, onderhoud en kap van bomen en bos en de omvorming van bos en landschappelijke elementen naar ander landgebruik. In 2019 kwam net iets meer dan de helft van het hout van buiten het bos en waren particuliere houtkachels de grootverbruiker. Dit blijkt uit een analyse die Stichting Probos jaarlijks uitvoert naar de Nederlandse houtketen. In dit Bosbericht worden meer details beschreven over de herkomst en toepassing van Nederlands hout.

Online bomen over meer bos

Er wordt de laatste jaren veel gesproken over bosuitbreiding in Nederland. De plannen rollen over elkaar heen, met de Bossenstrategie als klapstuk. Maar in de praktijk blijkt het lastig om het Nederlandse bosareaal daadwerkelijk te laten groeien. Waar ligt dat aan en hoe zorgen we dat die bosuitbreiding er wel komt?

Op 21 januari jl. organiseerden Communicatiebureau De Lynx en Stichting Probos een online symposium over deze vraag. In dit Bosbericht wordt verslag gedaan van dit evenement.

Wat betekent klimaatverandering voor het Nederlandse bos?

Het Nederlandse klimaat verandert door een toenemende concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer. Het klimaat is altijd in verandering geweest, maar de ongekende snelheid van nu, baart zorgen. Hoe ziet het klimaat in het jaar 2050 eruit en wat betekent dit voor het bos en de maatschappelijke diensten die het bos ons levert?